Wat zou de schatkist zijn zonder BPM?

Ook in 2016 is de schatkist van de Nederlandse staat weer goed gespekt door middel van de BPM. Deze “’Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen” bracht in dit jaar maar liefst anderhalf miljard euro in het laatje. Als je dit terug gaat rekenen naar een bedrag per nieuwe auto, dan kom je aan een bedrag van ongeveer €4000,-. Geen kleinigheid dus en je begrijpt dan ook dat dit fenomeen regelmatig onderwerp van discussie is.

Er doen al enkele jaren geruchten de ronde dat de overheid de BPM af wil schaffen. Tot nu toe hebben we er echter nog steeds mee te maken en lijkt dit afschaffen op korte termijn er nog niet in te zitten. En zolang dit niet het geval is, hebben we er dus maar simpelweg mee te dealen. Toch zijn er wel mogelijkheden om de BPM zo laag mogelijk te houden. Dit heeft onder andere te maken met voor welke rekenmethode je kiest. Er zijn er verschillende, dus je hierin verdiepen is een waardevolle tip te noemen. Zeker interessant als je op het punt staat een auto te importeren, want dit is één van de momenten waarop je te maken krijgt met deze vorm van belasting.

Een van de rekenmethoden die je kunt hanteren is die middels de zogenaamde “forfaitaire afschrijvingstabel”, ofwel in gewoon Nederlands de afschrijvingstabel van de Belastingdienst. In de praktijk komt deze methode er op neer dat je maandelijks een bepaald percentage BPM af mag schrijven. Een andere methode is die volgens de koerslijstberekening. Een wat ingewikkelder manier van BPM berekenen, omdat je als particulier bijvoorbeeld geen inzicht hebt in alle zes de koerslijsten. En omdat je dit volledige inzicht niet hebt is de kans groot dat je jezelf tekort doet. Een laatste methode die we je graag onder de aandacht willen brengen is de BPM berekening op basis van een taxatierapport.

Het juiste bedrag aan BPM bepalen is een lastige klus. De allerbeste tip die we je dan ook kunnen geven is om dit niet zelf te doen, maar uit te besteden. Dit levert je waarschijnlijk de grootste besparing op.